Fase 02 Matchen

Koppeling tussen nieuwkomer en gemeente.

Wat ons opvalt tussen partijen

Gemeenten & Nieuwkomers: Weinig invloed

Gemeenten en nieuwkomers ervaren weinig invloed op het matchproces. Gemeenten voelen zich klem gezet: ze krijgen nieuwkomers die zij niet kunnen huisvesten of die niet bij hun gemeente passen. Nieuwkomers willen autonomie en er alles aan doen om een plek te krijgen, maar kunnen niets doen.

COA & Gemeenten:
Huisvesting wordt (nog) niet als een integratievraagstuk gezien.

COA en gemeente benaderen huisvesting nog te praktisch. Letterlijk: een plek vinden om te wonen. Ze willen graag de menselijke kant meenemen maar zien te weinig ruimte om dat goed te doen. Goed wonen gaat om meer dan alleen de plek. Uiteindelijk heeft de plek van een woning invloed op kansen daarna tijdens het opbouwen van een leven in Nederland. Huisvesting is daarmee dus niet enkel een praktische opgave maar ook een menselijke: wat een ‘passende’ woning is wordt ook bepaald door het leven wat iemand daarna kan/wil opbouwen.

COA & Gemeenten:
Gebrek aan begrip voor elkaars situatie

Het huisvestingsproces is een verdeeld proces waardoor goede huisvesting niet als een gezamenlijke missie wordt benaderd. Het lijkt alsof er een gebrek is aan begrip voor elkaars situatie en de (beperkte) mogelijkheden daarbinnen.

Wat ons opvalt per partij

Gemeenten:
Invloedssfeer vergroten

Binnen gemeenten worden huidige situaties nu te veel als natuurverschijnsel benaderd, het gaat gewoon zo. Terwijl we ook kunnen kijken: hoe vergroten gemeenten hun invloedssfeer? Bijvoorbeeld, welke ruimte kunnen we creëren zodat gemeenten gemakkelijker inspelen op de mensen die aan hen gekoppeld worden?

Nieuwkomers:
Onrust en onzekerheid

Nieuwkomers horen vaak na het ontvangen van de koppelingsbrief lange tijd niets meer van de gemeente. Hierdoor ervaren zij onzekerheid en onrust.

Kansen voor
deze fase